Grup de Natura. Visita al centre de l’ADEFFA

16 nov., 2013

El dissabte, 26 d’octubre, alguns integrants del Grup de Natura vam traslladar-nos a Santa Maria de Merlès per conèixer la tasca que des de fa anys realitza l’ADEFFA (Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona) a la Masia Camadoca.

El centre és un referent important per totes les campanyes de sensibilització i divulgació que desenvolupa i per la cria de cranc de riu autòcton i nàiades —petxines d’aigua dolça de mida gran—, dos animals molt importants per a la bona conservació dels hàbitats fluvials i actualment en perill d’extinció.

La nostra visita, a càrrec de la Núria Valls, biòloga del centre, s’inicià als espais interiors, on hi ha 3 sales d’aquaris: la primera amb espècies de peixos autòctons i la segona i tercera amb espècies de peixos i invertebrats forans i/o invasors. Durant la primera part de la visita i, després de les explicacions i l’observació de les diverses espècies, vam entendre perfectament la necessitat de preservar la fauna autòctona, que està adaptada al medi, i la importància de l’ecosistema. Aquest, essencial per al manteniment de l’equilibri, sovint es troba amenaçat per diversos factors, com ara la introducció d’espècies invasores o foranes de peixos i invertebrats aquàtics (peixos depredadors, peixos d’aquari exòtics, crancs invasors, caragol poma, etc.), la sequera o la contaminació de l’aigua.

A les instal·lacions situades a l’exterior vam observar ocells aquàtics, rapinyaires diürns i nocturns, cigonyes i altres ocells autòctons irrecuperables a causa d’accidents i abandonaments, a més de tortugues d’aigua i terrestres, esquirols, eriçons i conills de bosc. Aquests animals tot i que no poden tornar al seu medi habitual, són molt importants perquè les seves cries serveixen per repoblar zones de Catalunya de forma controlada, com és el cas de les òlibes.

En una altra part de la zona exterior, vam visitar els espais destinats als lloros. La quantitat i varietat de les aus allotjades és un clar exemple d’adquisició d’animals de companyia sense valorar prèviament el que això representa. La Núria Valls ho té clar: s’ha de tenir informació abans de comprar un animal de companyia i no comprar-lo si no es pot cuidar tota la vida. Cal recordar que un animal no és una joguina, sinó un ésser viu que cal respectar.

A continuació, ens vam traslladar a la riera de Merlès, on el dia anterior s’havien instal·lat paranys per capturar crancs de riu invasors. Després de buidar-los, vam aplicar els coneixements adquirits.

Havent travessat el pont romànic de Sant Martí, vam continuar la nostra ruta per la riera de Merlès, espai protegit i indret de gran bellesa.

El grup va ressaltar l’interès de la visita a la Masia Camadoca i va agrair l’atenció i les explicacions de tot el personal.

M. Concepció Costa i Alguer

El temps

Sabadell Catalonia Spain
8 febrer 2023, 15:52
Cubierto
ENE
9°C
3 m/s
 

Meteo Muntanya

Meteo muntanya

Agenda

No Events were found.